Τι συμβολίζει η Ελληνική σημαία – Γνωρίζετε την ιστορία της;
Ανοικτή Επιστολή πολίτη της Πάτρας σχετικά με τα Γκράφιτι και τον βανδαλισμό
Προς:
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (dap@pde.gov.gr)
– Δήμο Πατρέων / Δήμαρχο & μέλη Δημοτικού συμβουλίου (patrasmayor@gmail.com, dimospatras@gmail.com, proedrosdspatron@gmail.com)
– Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας (adaxaias@hellenicpolice.gr)
– Εφορία Αρχαιοτήτων Αχαΐας (akoumousi@culture.gr 6eba@culture.gr)
– Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαΐας (ea@e-a.gr)
– Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας (patra@tee.gr)
– Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας (info@sana.gr)
– Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών (archisec@upatras.gr, aesopos@upatras.gr)
Θέμα: Επείγουσα ανάγκη για προληπτικά μέτρα κατά του
βανδαλισμού των γκράφιτι
Αξιότιμοι,
Ελπίζω η παρούσα επιστολή να σας βρίσκει καλά. Σας γράφω ως ανήσυχος πολίτης και κάτοικος της πόλης των Πατρών για να επιστήσω την προσοχή σας στο πιεστικό ζήτημα του “tagging graffiti” και να σας παροτρύνω να λάβετε άμεσα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επικράτηση του βανδαλισμού με γκράφιτι στην πόλη μας έχει φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο και είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την ευημερία και την αισθητική της Πάτρας, της πόλης μας.
Τα παράνομα γκράφιτι, τα μαρκαρίσματα των τοίχων και τα συνθήματα με σπρέι (να συμπληρώσω και το πρόβλημα της αφισορύπανσης) δεν δημιουργούν μόνο οπτική όχληση, αλλά έχουν επίσης βαθιές αρνητικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και την ψυχική μας υγεία.
– Προάγουν ένα περιβάλλον που γίνεται αντιληπτό ως εκτός νόμου, γεγονός που υπονομεύει την αίσθηση ασφάλειας και του ανήκειν που πρέπει να αισθάνονται τα μέλη της κοινότητας.
– Μπορεί να αυξήσει την εγκληματικότητα ενώ καταστέλλει το ηθικό των πολιτών.
– Η παρουσία γκράφιτι ακραίων συνθημάτων μπορεί να συμβάλει σε κοινωνικές διαιρέσεις, συγκρούσεις και σε μια γενική υποβάθμιση της βιωσιμότητας της κοινότητάς μας.
– Η επιβαλλόμενη ασχήμια διαταράσσει την ψυχική υγεία των πολιτών και τους καθιστά ευάλωτους σε τακτικές χειραγώγησης.
– Η αισθητική υποβάθμιση απεικονίζει έλλειμμα δημοκρατίας και πολιτισμού.
– Επιπλέον, επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις, μπορεί να αποτρέψει πιθανές επενδυτικές πρωτοβουλίες συμπολιτών μας και κατά συνέπεια να επηρεάσει την τοπική μας οικονομία.
Σας αναφέρω αναλυτικότερα μερικά παραδείγματα αρνητικών επιπτώσεων του ανεξέλεγκτου γκράφιτι χωρίς να εξαντλώ το θέμα αυτό:
α) Αίσθηση ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών και αύξηση της εγκληματικότητας: Η παρουσία γκράφιτι μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η περιοχή δεν είναι ασφαλής. Οι μουτζουρωμένοι τοίχοι, ιδιαίτερα σε δημόσια κτήρια, δημιουργούν την αντίληψη ότι η πόλη μας είναι ανοχύρωτη και απροστάτευτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φόβο εγκληματικότητας και ανασφάλειας μεταξύ των κατοίκων. Αυτή η αντίληψη μπορεί μερικές φορές να συμβάλει στην πραγματική αύξηση της εγκληματικότητας, φαινόμενο που υποστηρίζεται από τη θεωρία της εγκληματολογίας των “σπασμένων παραθύρων” (βλ. Broken windows theory) μέσω της ενθάρρυνσης του βανδαλισμού. Όταν τα μαρκαρίσματα με σπρέι μένουν ανεπεξέργαστα, μπορεί να σηματοδοτήσουν ότι μια περιοχή αποτελεί εύκολη λεία για τους βανδάλους, οδηγώντας σε αύξηση άλλων καταστροφικών συμπεριφορών. Οι έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση στην αστική παρακμή μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας και εχθρότητας μεταξύ των ατόμων. Η αίσθηση απογοήτευσης και αδυναμίας που απορρέει από τη διαβίωση σε ένα παραμελημένο περιβάλλον μπορεί να εκδηλωθεί σε διαπροσωπικές συγκρούσεις και επιθετική συμπεριφορά.
β) Διατάραξη τού ηθικού και της κοινωνικής συνοχής:
Μια παραμελημένη πόλη με μουτζουρωμένους και βρόμικους τοίχους με γκράφιτι σε εκτεταμένο βαθμό, μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση αποσύνδεσης και αποξένωσης μεταξύ των κατοίκων της. Όταν οι δημόσιοι χώροι είναι κακοσυντηρημένοι και παραμελημένοι, οι πολίτες μπορεί να αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένοι με την κοινότητα και λιγότερο υπερήφανοι για την πόλη τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συμμετοχής των πολιτών και αποδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών. Επίσης τα επίμονα γκράφιτι, ιδίως αν είναι προσβλητικά ή σχετίζονται με ομάδες-συμμορίες ή γκρουπ ακραίων ιδεολογιών, μπορούν να διαβρώσουν το ηθικό και τη συνοχή της κοινότητας. Ως αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των κατοίκων, μπορεί να επιδεινώσουν τις διαιρέσεις και να οδηγήσουν σε συγκρούσεις διαταράσσοντας την κοινωνική αρμονία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση μηνυμάτων μίσους ή διακρίσεων, δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Επίσης η συνεχής θέαση των βανδαλισμών των γκράφιτι μπορεί να κάνει τους κατοίκους να αισθάνονται ανίσχυροι και λιγότερο πιθανό να αισθάνονται υπερήφανοι για την κοινότητά τους, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει να υπάρξουν πρωτοβουλίες και συλλογικές δράσεις βελτίωσης στο πλαίσιο αυτής της κοινότητας.
γ) Αρνητική επίδραση στην Ψυχική υγεία
Η διαβίωση σε μια παραμελημένη και βρώμικη πόλη μπορεί να προκαλέσει στρες και άγχος στους πολίτες. Η συνεχής έκθεση στο ακατάστατο περιβάλλον των λερωμένων τοίχων με γκράφιτι μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση χάους και αταξίας, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα άγχους. Η αισθητική μιας πόλης παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιρροή της διάθεσης και της ψυχικής υγείας των ανθρώπων. Ένα παραμελημένο και βρόμικο περιβάλλον μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα θλίψης, απελπισίας και κατάθλιψης μεταξύ των κατοίκων. Η έλλειψη ομορφιάς και ευταξίας στο περιβάλλον μπορεί να αποδυναμώσει τα κίνητρα και την όρεξη των ατόμων για ζωή.
δ) Έλλειψη αντίδρασης & κίνδυνος χειραγώγησης των πολιτών:
Η συνεχής έκθεση στους λερωμένους και ψεκασμένους τοίχους σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των κατοίκων, προκαλώντας στρες ή αίσθημα παραίτησης και παρακμής. Η διαβίωση σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απελπισίας, απογοήτευσης και καταθλιπτικής αδράνειας και απομονωτισμού. Οι τακτικές χειραγώγησης θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτά τα συναισθήματα για να επηρεάσουν τις αντιλήψεις, τις συμπεριφορές ή τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των ανθρώπων ώστε να μην αντιδρούν οι πολίτες σε όσες αρνητικές καταστάσεις υποβάλλονται. Αντιθέτως, η διαβίωση σε ένα υγιές και καλαίσθητο περιβάλλον διατηρεί τα μέλη της κοινότητας ακμαία ηθικά και ενισχύει το αίσθημα της συμμετοχής και την ικανότητα δράσης.
ε) Η αισθητική υποβάθμιση ως έλλειμμα δημοκρατίας & πολιτισμού :
Αν και ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι ορισμένες μορφές γκράφιτι μπορεί να είναι καλλιτεχνικές και να βελτιώνουν το οπτικό περιβάλλον, το ανεπιθύμητο μαρκάρισμα-μουτζούρωμα των τοίχων υποβαθμίζει την αισθητική ποιότητα και ελκυστικότητα μιας κοινότητας. Μπορεί να καλύψει δημόσια έργα τέχνης (όπως τραγικά συμβαίνει στην πόλη μας), να προκαλέσει ζημιές σε ιστορικά κτίρια και μνημεία και να συμβάλει σε μια γενική αίσθηση επιβαλλόμενης ασχήμιας και βρομιάς. Η εικόνα και η καθαριότητα των πόλεων αντικατοπτρίζει τον βαθμό του αμοιβαίου σεβασμού όχι μόνο μεταξύ των πολιτών, αλλά και των πολιτικών προς τους πολίτες, καθώς και το επίπεδο της λειτουργίας του νόμου. Από την εικόνα και την αισθητική των πόλεων είναι δυνατόν να αντιληφθεί κάποιος, εκτός των πολιτισμικών παραμέτρων, και το επίπεδο της λειτουργίας της δημοκρατίας (βλ. «Γενικός εθισμός στην επιβολή της ασχήμιας», άρθρο καθ. Αλκ. Κεφαλά, «δημοκρατία»)
στ’) Οικονομικό κόστος από την βλάβη και την υποτίμηση της αξίας των ακινήτων: Τα γκράφιτι μπορεί να προκαλέσουν φυσικές ζημιές στις επιφάνειες. Το κόστος καθαρισμού ή επισκευής των γκράφιτι μπορεί να είναι σημαντικό τόσο για τις δημόσιες αρχές όσο και για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ακινήτων. Το κόστος αυτό μπορεί να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς και να αποσπάσει κονδύλια από άλλες κοινοτικές υπηρεσίες ή έργα βελτίωσης. Η παρουσία γκράφιτι μπορεί επίσης να μειώσει τις αξίες των ακινήτων σε μια περιοχή. Οι δυνητικοί αγοραστές ή ενοικιαστές μπορεί να αποθαρρύνονται από το να επενδύσουν ή να ζήσουν σε γειτονιές με μεγάλη συχνότητα γκράφιτι, οδηγώντας σε οικονομικές συνέπειες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
ζ) Επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις από την δυσφήμηση της πόλης:
Το γκράφιτι μπορεί να αποτρέψει τους πελάτες από την επίσκεψη σε επιχειρήσεις, ιδίως εάν συμβάλλει στην αντίληψη μιας ανασφαλούς, ακάθαρτης και μη-ελκυστικής περιοχής. Μία τέτοια υποβάθμιση όμως μπορεί να αποτρέψει και τους επισκέπτες-τουρίστες στην πόλη μας. Η εικόνα μίας πόλης (ιδιαίτερα του ιστορικού κέντρου της) απεικονίζει την αισθητική, τα έργα και τα κατορθώματα του λαού της, την Ιστορία της, τις κοινωνικές εκφράσεις και τις ευαισθησίες, τα στοιχεία δηλαδή που συγκροτούν τον ιδιαίτερο πολιτισμό της. Η παρούσα εικόνα των κτηρίων της πόλης μπορεί να δυσφημίσει την Πάτρα στο ευρύτερο κοινό εκπέμποντας βαρβαρότητα. Όσο αυτό συνεχίζεται, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εγκατασταθεί η Πάτρα στην συνείδηση των επισκεπτών ως μία βρόμικη και απεριποίητη πόλη (σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες ελληνικές πόλεις όπως η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, ο Βόλος κ.α.) να προκαλέσει μείωση της επισκεψιμότητας με αποτέλεσμα να ελαττώσει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων και ενδεχομένως σε κλείσιμο, επηρεάζοντας την τοπική απασχόληση και τις υπηρεσίες.
η) Επιπτώσεις στο περιβάλλον:
Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα χρώματα ψεκασμού και στις διαδικασίες αφαίρεσης τους μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτές περιλαμβάνουν τη συμβολή στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και τη δυνητική βλάβη της αστικής άγριας ζωής.
Τι ενέργειες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του βανδαλιστικού γκράφιτι;
Σε όσες προσωπικές επαφές έχω τύχει κατά καιρούς με πρόσωπα που συμμετέχουν ή βρίσκονται κοντά στην δημοτική αρχή αλλά και στην περιφέρεια, έχω διαπιστώσει περισσότερο αμηχανία για το ζήτημα παρά αδιαφορία. Έτσι μπορώ να εξηγήσω και το γεγονός ότι ενώ οι πολίτες καταδεικνύουν καθημερινά την τραγική εικόνα ακαλαισθησίας της πόλης μας, παρ’ όλα αυτά δεν έχει υπάρξει έως τώρα μία συντονισμένη και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ως πολίτης και μέλος της κοινότητας δεν αφαιρώ από τον εαυτό μου την ευθύνη που μου αναλογεί, γι’ αυτό και προχώρησα σε προσωπική έρευνα και αναζήτηση λύσεων, τα αποτελέσματα της οποίας θέτω στην προσοχή σας μέσω αυτής της επιστολής.
Η πρόληψη του παράνομου γκράφιτι ή tagging στους τοίχους μιας πόλης περιλαμβάνει ένα συνδυασμό στρατηγικών που αποσκοπούν στην αποτροπή, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή της κοινότητας. Κατ’ αρχήν είναι ανάγκη να αναγνωριστεί από τις αρχές ως πρωτεύον πρόβλημα βάσει των ανωτέρω που περιγράψαμε και να δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Να διασαφηνιστούν οι ισχύοντες νόμοι για το τι προβλέπουν όσον αφορά το παράνομο γκράφιτι στην πόλη μας. Να διεξαχθεί διάλογος μεταξύ των διαφορετικών αρχών ώστε να υπάρξει συμφωνία για το ποιος ή ποιοι είναι αρμόδιοι για την αποτροπή ή/και την εφαρμογή του νόμου μετά το αδίκημα.
Επίσης ποιες υπηρεσίες και φορείς είναι αρμόδιοι και ικανοί για να εφαρμόσουν τις πιο επιτυχημένες μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί διεθνώς για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ορισμένες εκ των οποίων παραθέτω παρακάτω.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, σας καλώ θερμά να εξετάσετε το ενδεχόμενο εφαρμογής των ακόλουθων προληπτικών μέτρων:
1. Η ταχύτητα αντίδρασης είναι το κλειδί
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του βανδαλισμού με γκράφιτι είναι η άμεση αφαίρεση του (κατά προτίμηση εντός 24 έως 48 ωρών) για να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε για το ακίνητο. Αυτό από την διεθνή εμπειρία έχει δείξει ότι θα αποθαρρύνει τον επίδοξο βάνδαλο, επειδή δεν του δίνει την αναγνώριση που αναζητά.
2. Εκστρατείες ευαισθητοποίησης/παίδευσης του κοινού:
Ξεκινήστε εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του βανδαλισμού γκράφιτι στην κοινότητά μας αλλά και των νομικών επιπτώσεων. Οι εκστρατείες αυτές θα πρέπει να τονίζουν τη σημασία της αναφοράς περιστατικών, να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή σε δραστηριότητες γκράφιτι και να προωθούν την κοινοτική ιδιοκτησία και αυτοεκτίμηση. Μπορείτε να επινοήσετε συναντήσεις και να προσκαλέσετε τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο.
3. Ενεργοποίηση/ευαισθητοποίηση της νεολαίας:
Εφαρμογή προγραμμάτων που αποσκοπούν στην εμπλοκή και την εκπαίδευση των νέων σχετικά με τις συνέπειες του βανδαλισμού με γκράφιτι. Παρέχοντας εναλλακτικές διεξόδους καλλιτεχνικής έκφρασης (όπως κοινοτικές τοιχογραφίες, εργαστήρια τέχνης γκράφιτι και δημόσια έργα τέχνης) και καλλιεργώντας την αίσθηση της ιδιοκτησίας στους δημόσιους χώρους, μπορούμε να ανακατευθύνουμε τη δημιουργικότητά τους προς θετικές συνεισφορές στην κοινότητά μας.
4. Υποστηρίξτε την εμπλοκή της κοινότητας:
Παροχή πόρων και υποστήριξη σε κοινοτικές οργανώσεις και εθελοντές που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες απομάκρυνσης γκράφιτι στις γειτονιές της πόλης. Ενθαρρύνετε τα μέλη της κοινότητας να συμμετέχουν ενεργά σε οργανωμένες εκδηλώσεις καθαρισμού για την ανάκτηση και τη διατήρηση της καθαριότητας και της αισθητικής της κοινότητάς μας. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται εκτίμηση για την κοινότητά τους, είναι λιγότερο πιθανό να την καταστρέψουν και πιο πιθανό να αποτρέψουν όσους το κάνουν.
5. Συνεργασία με επιχειρήσεις:
Συνεργαστείτε με τις τοπικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των ιδιοκτησιών τους και ενθαρρύνετέ τις να υιοθετήσουν μέτρα κατά του γκράφιτι. Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να χρηματοδοτήσουν τοπικά έργα τέχνης ως τρόπο εξωραϊσμού της περιοχής και αποτροπής του γκράφιτι.
6. Καθιέρωση γραμμών καταγγελίας περιστατικών γκράφιτι:
Δημιουργήστε μια ειδική τηλεφωνική γραμμή ή ένα διαδικτυακό σύστημα αναφοράς για τους κατοίκους ώστε να αναφέρουν άμεσα τα περιστατικά γκράφιτι. Αυτό θα διευκολύνει την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μελών της κοινότητας και των αρμόδιων αρχών, επιτρέποντας την άμεση ανταπόκριση και την αφαίρεση των γκράφιτι.
7. Φύλαξη των ιστορικών & δημόσιων κτηρίων & χώρων
Διαθέστε πρόσθετους πόρους για την φύλαξη σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε βανδαλισμούς γκράφιτι και ιδιαίτερα στους ιστορικούς χώρους, μνημεία, ιστορικά κτήρια αλλά και δημόσιους χώρους συνάθροισης όπως οι πλατείες. Η καθιέρωση φύλαξης μπορεί να αποτρέψει τους πιθανούς βανδάλους και να διασφαλίσει τον άμεσο εντοπισμό των παραβατών.
8. Ενίσχυση της συνεργασίας :
Προωθήστε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, των τοπικών αρχών και των κοινοτικών οργανώσεων για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών για την πρόληψη του γκράφιτι. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών, τον συντονισμό των προσπαθειών και τη δημιουργία ενός συστήματος αναφοράς και αντιμετώπισης περιστατικών γκράφιτι. Οι περισσότεροι παραβάτες που κάνουν γκράφιτι ή “tagging” στα κτήρια και τους δημόσιους χώρους το κάνουν περισσότερες από μία φορές. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων με τα γκράφιτι και κυρίως με τα tags και τις τοποθεσίες τους. Η καταγγελία του γκράφιτι στις αρμόδιες αρχές θα βοηθήσει στην καταγραφή ιστορικού παραβατικής συμπεριφοράς, να προσπαθήσει να καταλήξει σε μια ανάλυση της συμπεριφοράς των βανδάλων και να συμμορφώνει με μεγαλύτερη επιτυχία τους δράστες.
9. Βελτίωση του φωτισμού και της επιτήρησης*:
Βελτίωση του φωτισμού σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε βανδαλισμούς γκράφιτι. Οι καλά φωτισμένες περιοχές είναι λιγότερο ελκυστικές για τους βάνδαλους και οι κάμερες λειτουργούν αποτρεπτικά, ενώ οι ήδη εγκατεστημένες κάμερες παρακολούθησης παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για την αναγνώριση και τη δίωξη. (*Το ζήτημα της επιτήρησης μέσω καμερών είναι λίαν ευαίσθητο και δεν υποστηρίζω την αθρόα εγκατάσταση τους, παρ’ όλα αυτά απορία προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ήδη λειτουργούν κάμερες ερήμην μας, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, αυτές δεν αξιοποιούνται με θετικό τρόπο για να αποτρέψουν τον βανδαλισμό – βλ. θέαμα συντριβανιών πλατείας Γεωργίου, Δημοτικό θέατρο κλπ.).
10. Δημιουργία Ιστοσελίδας με συμβουλές:
Δημιουργία ιστοσελίδας που θα απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με συμβουλές σχετικά με την αφαίρεση γκράφιτι (οδηγίες, υλικά) αλλά και τρόπους αποτροπής τους (Εφαρμογή αντι-γκραφιτι επικαλύψεων που διευκολύνουν τον καθαρισμό, χρήση αναρριχητικών φυτών, επιστρώσεις με τοιχογραφίες ή ψηφιδωτά κ.α.)
11. Προγράμματα αντιμετώπισης του γκράφιτι:
Ανάπτυξη προγραμμάτων εξάλειψης του γκράφιτι που απασχολούν ή εκπαιδεύουν άτομα για την επαγγελματική αφαίρεση του γκράφιτι. Τα προγράμματα αυτά δεν αντιμετωπίζουν μόνο το γκράφιτι αλλά παρέχουν επίσης ευκαιρίες απασχόλησης για περιθωριοποιημένους
πληθυσμούς.
Η λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων όχι μόνο θα αποτρέψει τους βάνδαλους του γκράφιτι, αλλά θα στείλει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κοινότητά μας δεσμεύεται να διατηρήσει ένα ασφαλές, ζωντανό και οπτικά ελκυστικό περιβάλλον για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτές τις προτάσεις και να προχωρήσετε άμεσα σε ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων γκράφιτι. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική διαφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας και της ποιότητας ζωής στην κοινότητά μας. Η παρούσα επιστολή προσδοκώ να αποτελέσει ένα ερέθισμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα αυτό. Ανυπομονώ να ακούσω για τις ενέργειες που θα ληφθούν για την καταπολέμηση του βανδαλισμού με γκράφιτι και τη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς, υγιούς και ελκυστικής κοινότητας για όλους.
Με εκτίμηση,
Βασίλειος Αναστασόπουλος
Πολίτης Πατρών
Ελεύθερος επαγγελματίας
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Τι συμβολίζει η Ελληνική σημαία – Γνωρίζετε την ιστορία της;
ΦΛΟΓΑ: Έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας “Γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά με καρκίνο;”